środa, 14 listopada 2012

Akademia pana kleksa


1. Ile lat ma Adam Niezgódka?
a) 12
b) 11,5
c) 12,5
d) 11

2. Gdzie znajdowała się Akademia pana Kleksa?
a) na placu Czterech Wiatrów
b) na ulicy Czekoladowej
c) na skrzyżowaniu ulic Śmiesznej i Smacznej
d) na ulicy Wiosennej

3. Co znajdowało się na trzecim piętrze Akademii?
a) kuchnia
b) sale szkolne
c) sypialnia i jadalnia
d) sekrety pana Kleksa

4. Jakich chłopców przyjmuje pan Kleks do swojej Akademii?
a) chłopców, którzy mają problemy z nauką
b) chłopców, których imiona zaczynają się na literę A
c) chłopców, którzy dobrze się uczyli
d) chłopców, których imiona kończą się na literę A

5. Jak ma na imię pan Kleks?
a) Ambroży
b) Alojzy
c) Mateusz
d) Alfred

6. Do jakiej bajki wysłał pan Kleks Adasia po pudełko zapałek?
a) „Sen o siedmiu szklankach”
b) „Dziewczynka z zapałkami”
c) „Królewna Śnieżka”
d) „Trzy zapałki”

7. Kto dostarcza panu Kleksowi świeże piegi?
a) golarz Filip
b) Alojzy Bąbel
c) doktor Paj-Chi-Wo
d) szpak Mateusz

8. Co było największą pasją księcia Mateusza?
a) oswajanie wilków
b) polowanie i jazda konna
c) dalekie podróże
d) czytanie bajek

9. Kto ugryzł młodego księcia Mateusza w prawe udo?
a) wściekły pies
b) król wilków
c) młodszy brat
d) dziki koń

10. Co podarował doktor Paj-Chi-Wo księciu Mateuszowi?
a) magiczny guzik
b) pompkę pomniejszającą
c) cudowną czapkę bogdychanów
d) zaczarowany złoty kluczyk

11. Jakie postanowienie podjął Adaś po wysłuchaniu opowieści Mateusza?
a) odnaleźć zagubiony guzik
b) zastrzelić króla wilków
c) odszukać doktora Paj-Chi-Wo
d) zniszczyć zaklęty guzik

12. Co się dzieje z panem Kleksem codziennie o północy?
a) zmniejsza się
b) unosi się w górę
c) powiększa się
d) traci pamięć

13. Dlaczego pan Kleks zażywa rano zielony płyn?
a) aby poznać przyszłość
b) aby wprawić się w dobry nastrój
c) aby odzyskać pamięć
d) aby nie zmniejszać się w ciągu dnia

14. Do czego służyły różnokolorowe baloniki z przyczepionymi do nich małymi koszyczkami?
a) do przewozu Mateusza
b) do komunikacji z innymi bajkami
c) do transportu prawego oka
d) do dostarczania listów

15. Co pan Kleks jada na drugie śniadanie?
a) motyle
b) kolorowe szkiełka
c) pigułki na porost włosów
d) pelargonie

16. W jaki sposób Mateusz budzi uczniów Akademii?
a) otwiera szeroko okna sypialni
b) krzyczy: „Pobudka wstawać!”
c) długo dzwoni małym srebrnym dzwoneczkiem
d) otwiera w suficie śluzy z zimną wodą

17. Pan Kleks nagradza wyróżniających się uczniów:
a) piegami
b) pysznym tortem czekoladowym
c) zaczarowanym kluczem
d) Żabką Podajłapką

18. Co pan Kleks robi ze złymi, niedokończonymi snami?
a) zbiera z lusterek
b) wymyśla im szczęśliwe zakończenie
c) sporządza z nich pastylki na sen
d) wyrzuca do śmietnika

19. Dlaczego w bibliotece pana Kleksa znajdują się książki z pustymi stronicami, bez liter?
a) litery zostały zjedzone przez mole książkowe
b) drukarz z sąsiedniej bajki rzucił czar na bibliotekę
c) książki zostały nawinięte na szpulki na lekcji przędzenia liter
d) druk w książkach jest niewidzialny

20. Kto odnalazł ulubiona złotą wykałaczkę pana Kleksa?
a) chore sprzęty
b) sierotka Marysia
c) Adam Niezgódka
d) siedmiu krasnoludków

21. Czego używał pan Kleks do przyrządzenia potraw?
a) farb jadalnych, płomyków świec, kolorowych szkiełek i kwiatów
b) owoców i warzyw z własnego ogródka
c) piegów i powiększającej pompki
d) produktów z zaczarowanego sklepu

22. Gdzie Artur i Adaś udali się na poszukiwanie skarbów?
a) do bajki „Alibaba i czterdziestu rozbójników”
b) do zakładu golarza Filipa
c) do dziupli w starym dębie
d) do psiego raju

23. Kogo Adaś spotkał w psim raju?
a) swego psa Reksa
b) doktora Dolittle
c) doktora Paj-Chi-Wo
d) księcia Mateusza

24. Kto trafiał na ulicę Dręczycieli w psim raju?
a) dręczyciele psów
b) złośliwe koty
c) treserzy psów
d) skąpi właściciele psów

25. Jaką fabrykę zwiedzali uczniowie pana Kleksa?
a) fabrykę kleksów i kleksików
b) fabrykę kolorowych snów
c) fabrykę dziur i dziurek
d) fabrykę guzików

26. Czego domagał się golarz Filip od pana Kleksa?
a) przyjęcia do Akademii jego dwóch synów
b) ożywienia lalki - Anatola
c) przyjęcia do Akademii jego samego
d) nauczenia go języka chińskiego

27. Jaki tytuł miał sen Adama Niezgódki?
a) Sen o księżycowych ludziach
b) Sen o siedmiu szklankach
c) Sen o czajniku
d) Sen o pięciu szklankach

28. Kim był Alojzy Kukuryk?
a) bratankiem fryzjera Filipa
b) robotem
c) lalką
d) siostrzeńcem pana Kleksa

29. Jak nazywał się władca Lunnów?
a) Lunatyk
b) Niesfor
c) Niefart
d) Telesfor

30. Gdzie wdarł się Alojzy?
a) do sekretów pana Kleksa
b) do gabinetu chorych sprzętów
c) do bajki o śpiącej królewnie
d) do sypialni pana Kleksa

31. Dlaczego pan Kleks utracił wszystkie swoje umiejętności?
a) Alojzy zniszczył tabliczki, na których zapisana była cała wiedza pana Kleksa
b) Filip podpalił gmach Akademii i spłonęły cenne książki pana Kleksa
c) Alojzy podarł podręczniki pana Kleksa
d) Wieszczka Lalek na prośbę Alojzego rzuciła czar na pana Kleksa

32. W co zamienił się malejący pan Kleks?
a) w guzik z czapki doktora Paj-Chi-Wo
b) w zaczarowany złoty kluczyk otwierający wszystkie bajki
c) w tabakierkę z kolorowymi piegami
d) w prawe oko


Punktacja i ocena:
32 p. ¬¬¬– celujący
31¬ – 29 p. – bardzo dobry
28 – 25 p. – dobry
24 – 17 p. – dostateczny
16 – 11 p. – dopuszczający
10 p. i mniej – niedostateczny






Grupa II
Imię i nazwisko:

Test ze znajomości lektury
„Akademia pana Kleksa” J. Brzechwa

Przy każdym z pytań zaznacz tylko jedną prawidłową odpowiedź.
Za każdą prawidłową odpowiedź otrzymujesz 1 punkt.

1. Kto jest głównym bohaterem książki?
a) Adam Niezgódka
b) Ambroży Kleks
c) książe Mateusz
d) golarz Filip

2. Ile pięter miała Akademia?
a) dwa
b) trzy
c) cztery
d) jedno

3. W jaki sposób pan Kleks dostawał się do swoich sekretów?
a) przez komin
b) tajnym przejściem
c) po drabinie
d) windą znajdującą się w jego sypialni

4. Dlaczego pan Kleks przyjmuje do swojej Akademii tylko tych chłopców, których imiona zaczynają się na literę A?
a) jego imię zaczyna się na literę A
b) nie ma zamiaru zaśmiecać sobie głowy wszystkimi literami alfabetu
c) tacy chłopcy są bardzo posłuszni
d) taką obietnicę złożył doktorowi Paj-Chi-Wo

5. Jak ma na imię uczony szpak pana Kleksa?
a) Ambroży
b) Alojzy
c) Mateusz
d) Adam

6. W jakiej bajce wzięli udział Adaś i Andrzej?
a) „Sen o siedmiu szklankach”
b) „Dziewczynka z zapałkami”
c) „Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków”
d) „Śpiąca królewna i siedmiu braci”

7. Jakie właściwości mają piegi?
a) poprawiają humor
b) znakomicie działają na rozum i chronią od kataru
c) przywracają pamięć
d) wpływają na porost włosów

8. Kim był kiedyś Mateusz ?
a) księciem
b) chińskim uczonym
c) królem wilków
d) uczniem pana Kleksa

9. Kogo zastrzelił młody książę Mateusz podczas konnej przejażdżki?
a) wściekłego psa
b) króla wilków
c) dziki koń
d) sokoła

10. Kto uzdrowił księcia Mateusza?
a) Ambroży Kleks
b) doktor Dolittle
c) doktor Paj-Chi-Wo
d) fryzjer Filip

11. Co zaczął zbierać Adaś po wysłuchaniu opowieści Mateusza?
a) ptasie pióra
b) guziki
c) czapki
d) złote kluczyki

12. Gdzie sypia pan Kleks?
a) w bajce o śpiącej królewnie
b) w maleńkim łóżeczku w sąsiedztwie Mateusza
c) w swoim gabinecie
d) na hamaku w sypialni uczniów

13. Jakie właściwości posiada zielony płyn wypijany przez pana Kleksa?
a) przywraca pamięć
b) poprawia apetyt
c) pozwala odgadywać cudze myśli
d) przywraca dawną postać

14. Do czego służyło prawe oko pana Kleksa?
a) widziało przyszłość
b) oglądało chore sprzęty
c) powiększało małe przedmioty
d) wysyłano je na oględziny

15. Dlaczego pan Kleks jadał kolorowe motyle, szkiełka itp.?
a) uważał, że smak jedzenia zależy od jego barwy
b) kolory wprawiały go w dobry nastrój
c) takie pożywienie dobrze wpływało na rozum
d) sądził, że uchroni go to przed chorobami

16. Dlaczego uczniowie Akademii myją się bardzo chętnie i starannie?
a) z pryszniców tryska coca-cola
b) najczystszy uczeń otrzymuje nagrodę
c) z pryszniców tryska woda sodowa z sokiem
d) leniwych uczniów spotyka kara

17. Jak jest największa kara dla ucznia Akademii?
a) noszenie żółtego krawata w zielone grochy
b) nieotrzymanie deseru
c) noszenie żółtych piegów
d) sprzątanie parku wokół Akademii

18. Co pan Kleks robi z dobrymi, ładnymi snami?
a) zbiera z lusterek
b) sporządza z nich ”łapacze snów”
c) sporządza z nich pastylki na sen
d) wysusza je na proszek

19. W jaki sposób pan Kleks czyta książki bez liter?
a) używa specjalnego szkła powiększającego
b) robi supełki na niciach nawiniętych z książek i przepuszcza litery przez palce
c) zakłada magiczne okulary
d) naciera książki cudowną miksturą i pojawiają się litery

20. Kto odnalazł piłkę-globus?
a) chore sprzęty
b) Królewna Śnieżka i dwunastu krasnoludków
c) Adam Niezgódka
d) Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków

21. Jakie właściwości miały jadalne farby używane przez pana Kleksa?
a) mają różne smaki
b) posiadają zapach owoców
c) mają taki smak, jaki wyobrazi sobie dana osoba
d) mają działanie zdrowotne

22. Do jakiej bajki trafili Adaś i Artur w poszukiwaniu skarbów?
a) do „Bajki o Królewnie Żabce”
b) do „Bajki o królewnie zaklętej w żabę”
c) do „Bajki o Żabce Podajłapce”
d) do „Bajki o Królowej Żab”

23. Gdzie trafił Adaś, gdy uniósł się w powietrze?
a) do bajki o księżycowych ludziach
b) do psiego raju
c) do królestwa księcia Mateusza
d) do zwierzęcego raju

24. Kiedy do psiego raju dostają się chłopcy-dręczyciele?
a) podczas snu
b) po śmierci
c) po śmierci ich psa
d) nigdy

25. W jaki sposób udało się panu Kleksowi pokonać gromadę much?
a) za pomocą muchołapek – baniek z kleju
b) pompka pomniejszająca zmniejszyła je
c) pożarł je powiększony pająk krzyżak
d) za pomocą trujących baniek mydlanych

26. Czym zagroził golarz filip panu Kleksowi w razie nieprzyjęcia jego synów do Akademii?
a) porwaniem Mateusza
b) odebraniem piegów
c) podpaleniem gmachu Akademii
d) buntem lalek

27. Jakie imiona mieli nowi uczniowie Akademii przyprowadzeni przez Filipa?
a) Antoni i Adolf
b) Anatol i Adam
c) Alojzy i Ambroży
d) Anatol i Alojzy

28. Który z uczniów zasłynął z łobuzerskich wybryków?
a) Alojzy Kukuryk
b) Adam Niezgódka
c) Filip Kukuryk
d) Anatol Kukuryk

29. Jak nazywają się księżycowi ludzie?
a) Lunnowie
b) Niesforowie
c) Lunatycy
d) Luny

30. Dlaczego Akademia i jej otoczenie zaczęło maleć?
a) bajka o Akademii pana Kleksa dobiegała końca
b) golarz Filip użył specjalnych zaklęć
c) Alojzy zniszczył sekrety pana Kleksa
d) nie odnaleziono guzika od czapki doktora Paj-Chi-Wo

31. Co znajdowało się na tabliczkach, które zniszczył Alojzy?
a) przepisy kulinarne
b) historia o księżycowych ludziach
c) wiedza przekazana panu Kleksowi przez doktora Paj-Chi-Wo
d) tajemne zaklęcia

32. W co zamienił się malejący pan Kleks?
a) w guzik z czapki bogdychanów
b) w zaczarowany złoty kluczyk otwierający wszystkie bajki
c) w tabakierkę z kolorowymi piegami
d) w prawe oko

Test z lektury Chłopcy z placu broni

SPRAWDZIAN ZE ZNAJOMOŚCI LEKTURY „CHŁOPCY Z PLACU BRONI”

TEST NR 1

  1. Gdzie rozgrywa się akcja powieści „ Chłopcy z Placu Broni”?
a)      w Pradze
b)     w Polsce
c)      w Budapeszcie

  1. O jakiej porze roku rozpoczyna się akcja utworu?
a)      późną wiosną – w maju
b)     wczesną wiosną – w marcu
c)      latem – w lipcu

  1. Który z bohaterów powieści był najmniejszym uczniem w klasie?
A) Weiss
b)     Nemeczek
c)      Czele

  1. Pod jakim dowództwem byli chłopcy z Placu Broni?
A )Barabasz
b) Gereb
c) Janosz Boka

  1. Pod jakim dowództwem byli chłopcu z Ogrodu Botanicznego?
a)     Feri Acza
b)     Wendauer
c)      Bracia Pastorowi

  1. Kto rozwiązał Związek Zbieraczy Kitu?
a)      rodzice
b)     nauczyciele
c)      Profesor Rac

  1. Z jakiego powodu zachorował Nemeczek?
a)      dwa razy przymusowo kąpał się w zimnej wodzie
d)     dwa razy poszedł na spotkanie z czerwonoskórymi w mokrych butach
e)      dwa razy poszedł do szkoły z mokra głową

  1. Kto był przy umierającym Nemeczku?
f)       Gereb i matka
g)     Czele i Boka
h)     Boka i matka

            1. Z jakiego stopnia awansował Ernest?
a)      z porucznika
b)     z chorążego
c)      z szeregowca

10.   Do jakiego gatunku literackiego należy lektura „Chłopcy z Placu Broni”?
a)      dramat
b)      liryka
c)      epika


KLUCZ ODPOWIEDZI TESTU NR 1

1 – C
2 – B
3 –B
4 – C
5 – A
6 – C
7 – A
8 – C
9 – C
10 - C





TEST NR 2


  1. Gdzie rozgrywa się akcja utworu ?
o        w Warszawie
o        w Budapeszcie
o        w Bukareszcie

  1. Kiedy rozgrywa się akcja powieści ?
o        w XVIII w.
o        na początku XX w.
o        pod koniec XIX w.

  1. O jakiej porze roku rozpoczyna się akcja powieści ?
o        w lecie
o        na wiosnę
o        jesienią

  1. Jaki stopień wojskowy miał Ernest Nemeczek ?
o        podporucznik
o        szeregowiec
o        kapral

  1. Kim był Słowak ?
o        właścicielem Placu Broni
o        dozorcą
o        ulicznym sprzedawcą

  1. Kto był dowódcą chłopców z Placu Broni ?
o        Gereb
o        Boka
o        Feri Acz

  1. Jak wabił się pies dozorcy tartaku ?
o        Herkules
o        Hektor
o        Reks

  1. W jakich kolorach była chorągiewka chłopców z Placu Broni ?
o        czerwono-biała
o        czerwono-niebieska
o        czerwono-zielona

  1. Jaki związek założyli chłopcy z Placu Broni ?
o        Związek Przeżuwaczy Kitu
o        Związek Zbieraczy Kitu
o        Związek Kolekcjonerów Kitu

  1. W jakim celu Boka, Nemeczek i Czonakosz zakradli się do Ogrodu Botanicznego ?
o        zabrać broń Czerwonoskórych
o        odebrać chorągiewkę zabraną przez Feriego Acza
o        zostawić kartkę z napisem: „Tu byli chłopcy z Placu Broni”

  1. Ile razy Nemeczek skąpał się w zimnej wodzie ?
o        jeden raz
o        trzykrotnie
o        czterokrotnie

  1. Czym chciał przekupić Gereb dozorcę Placu Broni ?
o        tytoniem
o        papierosami
o        cygarami

  1. Komu Czerwonoskórzy oddali honory wojskowe w Ogrodzie Botanicznym ?
o        Boce
o        Nemeczkowi
o        Feriemu Aczowi

  1. W jaki sposób Feri Acz ukarał braci Pastorów za odebranie kulek Nemeczkowi i jego kolegom ?
o        musieli wejść do wody po szyję
o        musieli przeprosić chłopców
o        musieli oddać chłopcom kulki

  1. Co znajdowało się z tyłu Placu Broni ?
o        rzeźnia
o        tartak
o        schronisko dla zwierząt

  1. Co to są fortece na Placu Broni ?
o        sągi drewna
o        rowy wykopane przez Słowaka
o        sterty piachu przywiezionego na budowę domu

  1. Jak Janosz Boka postąpił ze zdrajcą Gerebem ?
o        przebaczył mu i przyjął do swojej armii
o        poskarżył się jego ojcu
o        kazał mu wracać do Czerwonoskórych

  1. Kto uznał Nemeczka za zdrajcę ?
o        Chłopcy z Placu Broni
o        Związek Zbieraczy Kitu
o        Czerwonoskórzy

  1. Parlamentariusze to:
o        wysłannicy upoważnieni do doręczenia nieprzyjacielowi pisma
o        szpiedzy śledzący poczynania wroga
o        doradcy dowódcy

  1. Na czas wojny Boka nadał sobie tytuł:
o        generała
o        kapitana
o        przewodniczącego

  1. Podczas wojny o Plac Broni dopuszczalne były trzy sposoby walki:
o        bomby z piasku, boks, szermierka na dzidy
o        szermierka na dzidy, toporki, bomby z piasku
o        zapasy, szermierka na dzidy, bomby z piasku

  1. Gdzie chłopcy zamykali pokonanych Czerwonoskórych ?
o        w ruinach zamku w Ogrodzie Botanicznym
o        w budce dozorcy
o        w wozowni

  1. Kto pokonał Feriego Acza ?
o        Boka
o        Nemeczek
o        Gereb

  1. Jaki stopień wojskowy otrzymał Nemeczek po zwycięstwie ?
o        kapitana
o        porucznika
o        podporucznika

  1. Kto czuwał późnym wieczorem pod domem chorego Nemeczka ?
o        Boka i Gereb
o        Boka i Feri Acz
o        Feri Acz i Gereb

  1. Kim był ojciec Nemeczka ?
o        szewcem
o        szklarzem
o        krawcem

  1. Co zbudowano na Placu Broni ?
o        tartak
o        fabrykę tytoniu
o        kamienicę
...

poniedziałek, 12 listopada 2012

Lektura TEN OPCY

  1. Kto jest autorem powieści "Ten obcy"?
    • Irena Jargielewiczowa
    • Irena Jurgielewicz
    • Irena Jurgielewiczowi

  2. Gdzie rozgrywa się akcja utworu ?
    • w Warszawie
    • w Olsztynie
    • w Olszynach

  3. Po powodzi wyspa powstała na rzece:
    • Grabi
    • Olszynce
    • Młynówce

  4. Kiedy rozgrywa się akcja powieści ?
    • na wiosnę
    • w czerwcu i lipcu
    • w lipcu i sierpniu

  5. W jakim wieku są główni bohaterowie powieści ?
    • 8 – 11 lat
    • 11 – 13 lat
    • uczą się w szkole ponadpodstawowej

  6. Która z postaci nie ma matki i spędza wakacje u ojca ?
    • Ula
    • Pestka
    • Zenek

  7. Kto jest tytułowym " obcym " ?
    • Antoni Janica
    • Zenek Wójcik
    • Marian Pietrzyk

  8. Kto pierwszy poznał Zenka ?
    • Ulka
    • Pestka
    • Marian

  9. Gdzie ukrywał się chłopiec ?
    • w szopie
    • na działce
    • na wyspie

  10. Dlaczego chłopiec uciekł z domu ?
    • pokłócił się z matka
    • został wyrzucony ze szkoły
    • nie chciał mieszkać z ojcem alkoholikiem

  11. Kogo szukał Zenek ?
    • wuja
    • babci i dziadka
    • starszego brata

  12. Co zdarzyło się przed wiejskim sklepem ?
    • Zenek uratował dziecko leżące na pędzącym wozie
    • Ulka znalazła psa
    • Zenek ukradł pieniądze

  13. W czyjej obronie walczył Zenek z Wiktorem ?
    • Uli
    • Julka
    • Dunaja

  14. Co ukradły dzieci z sadu ?
    • jabłka
    • śliwki
    • wiśnie

  15. Do kogo należał Dunaj ?
    • do Uli
    • do Zenka
    • do nikogo

  16. Co zdarzyło się na rynku w Łętowie?
    • Marian został pobity przez Julka
    • Zenek okradł przekupkę
    • Dunaj pogryzł dziecko

  17. Dlaczego Ula pracowała w ogrodzie przy zbieraniu porzeczek ?
    • By zwrócić pieniądze skradzione przez Zenka
    • By oddać dług zaciągnięty u ojca
    • By mieć pieniądze na codzienną składkę, za którą „załoga” kupuje jedzenie dla Zenka

  18. Kto powiedział o Zenku dorosłym ?
    • Marian
    • Ula
    • Pestka

  19. Jaką cenną rzecz posiadał Zenek ?
    • kompas
    • scyzoryk
    • zegarek

  20. Z kim Julek pojechał do Strzemienic ?
    • z Marianem
    • z Ulą
    • z dziadkiem

  21. Kto odnalazł Antoniego Janicę ?
    • matka Ulki
    • ojciec Ulki
    • Pestka

  22. Odnaleziony pan Janica:
    • był bardzo zdziwiony
    • udawał, że nie rozumie problemu
    • podjął się trudu wychowania Zenka

  23. Kim był ojciec Uli ?
    • nauczycielem
    • inżynierem
    • lekarzem

  24. Ula była:
    • nieśmiała
    • wesoła
    • głupia

  25. Komu Zenek wyznaje uczucie ?
    • Pestce
    • Uli
    • nie wyznaje swoich uczuć nikomu

  26. Sytuacja rodzinna Uli i Zenka była podobna bo:
    • ich ojcowie zmarli
    • ich matki zmarły
    • pochodzą z niepełnych rodzin

  27. Zenek wyjeżdżając do wujka:
    • zostawił Uli list z wyznaniem miłości
    • wyznał prawdę o nałogu ojca
    • obie odpowiedzi są prawdziwe

  28. Jakim rodzajem powieści jest "Ten obcy"?
    • powieścią obyczajową
    • kryminałem
    • powieścią historyczną

  29. Do jakiego rodzaju literackiego zaliczysz powieść „Ten obcy” ?
    • epiki
    • liryki
    • dramatu

Lektura Ania z zielonego wzgórza

  1. Ile lat miała Ania po przybyciu na Zielone Wzgórze ?
    • 9
    • 10
    • 11
    • 13
  2. Kim był Mateusz dla Maryli ?
    • mężem
    • przyjacielem
    • kolegą z ławki
    • bratem
  3. Jak Gilbert nazwał Anię ?
    • gruszką
    • rudzielcem
    • pączkiem
    • marchewką
    • rzepką
  4. Co spowodowało, że mama Diany zabroniła dziewczynkom spotykać się ?
    • zmoczenie sukienki Diany
    • nieumyślne spojenie Diany
    • oszukanie pani Barry
    • nieodpowiednie zachowanie
  5. Jak Ania nazwała wiśnię za oknem sypialni ?
    • Białą Damą
    • Zorzą
    • Białą Królową
    • Zakochaną Nimfą
  6. Na jaki kolor Ania przez pomyłkę przefarbowała sobie włosy ?
    • kasztanowy
    • czarny
    • czerwony
    • zielony
    • blond
  7. Kto uratował Anię po nieszczęsnym przedstawieniu nad stawem ?
    • Diana Barry
    • Ruby Gills
    • Moody Spurgeon
    • Janka Andrews
    • Gilbert Blythe
  8. Co dostała Ania od Mateusza na Gwiazdkę ?
    • sukienkę z bufiastymi rękawami
    • niebieską kokardę do spinania włosów
    • broszkę
    • buciki
  9. Co Ania uwielbiała ?
    • marzyć
    • obrażać się
    • bawić się
    • kłócić się
    • gadać
  10. Kim była Małgorzata Linde ?
    • sąsiadką Cuthbertów
    • żoną pastora
    • sprzedawczynią w sklepie pana Blaira
  11. Jak nazywała się najlepsza przyjaciółka Ani ?
    • Diana Barry
    • Kordelia Fitzgerald
    • Józia Pye
  12. Dlaczego Ania obraziła się na Gliberta Blythe ?
    • ponieważ wrzucił ją do stawu Barrych
    • ponieważ nazwał ją Marchewką
    • ponieważ podarł jej nową, najładniejszą sukienkę
  13. Dlaczego Maryla nie chciała pozwolić Ani pójść na piknik ?
    • ponieważ Ania obraziła panią Linde
    • ponieważ podejrzewała Ani o zgubienie broszki
    • ponieważ prosiła ja o to mama Diany
  14. Na kogo Ania i Diana wskoczyły w pokoju gościnnym po koncercie ?
    • na Marylę
    • na matkę Diany, panią Barry
    • na ciotkę Józefinę Barry
  15. Które miejsca nie znajdują się w Avonlea ?
    • Źródło Leśnych Nimf i Aleja Zakochanych
    • Las Duchów i Dolina Fiołków
    • Pachnący Sad i Wybrzeże Srebrnych Wód
  16. Z kim Ania zaprzyjaźniła się w seminarium ?
    • z Priscillą Grant i Stellą Maynard
    • z Emilią Clay i Frankiem Stockley
    • nie zaprzyjaźniła się z nikim, wolała czas przeznaczyć na naukę
  17. Kogo dawno, dawno temu nazywano narzeczonym Maryli ?
    • Tomasza Linde
    • Jana Blythe
    • pana Blaira
  18. Jak miały na imię zmyślone przyjaciółki Ani ?
    • Katie i Minnie
    • Violetta i Sue
    • Katie i Violetta
  19. Co robiły dziewczynki w klubie powieściowym ?
    • w domu pisały własne opowiadania, a później odczytywały je przed wszystkimi członkiniami klubu
    • czytały piękne opowiadania, które znalazły w gazetach
    • czytały książki
  20. Dlaczego Ania pogodziła się z Gilbertem ?
    • bo pomyślała, że jest jednak dobry skoro przyszedł na pogrzeb Mateusza
    • bo zrzekł się dla niej posady nauczyciela w szkole w Avonlea
    • ponieważ zakochała się w nim i chciała być blisko niego – na razie jako przyjaciółka
  21. Ile czasu Ania rozmawiała z Gilbertem przed Zielonym Wzgórzem, kiedy się z nim pogodziła ?
    • całe popołudnie
    • pół godziny
    • najwyżej pięć minut
  22. Co było bezpośrednią przyczyną śmierci Mateusza ?
    • kłopoty z sercem
    • kłótnia z Marylą
    • wiadomość o upadłości banku, w którym Mateusz gromadził oszczędności
  23. Jakie problemy zdrowotne miała Maryla ?
    • z sercem
    • ze wzrokiem
    • z kręgosłupem
  24. Dlaczego Ania postanowiła przerwać naukę i pozostać na Zielonym Wzgórzu ?
    • ponieważ zakochała się w Gilbercie
    • ponieważ nie otrzymała stypendium Avery’ego
    • ponieważ musiała się zaopiekować niewidomą Marylą
    • ponieważ chciała pomóc Maryli i zapobiec sprzedaży Zielonego Wzgórza
  25. Dzięki komu Ania otrzymała posadę w szkole w Avonlea ?
    • pani Linde
    • Gilbertowi
    • pani Rachel
    • zarządowi szkoły

Lektura Tajemniczy Ogród

  1. Uporządkuj zdarzenia chronologicznie, dopisując odpowiednie cyfry w lewej kolumnie tabeli:


  2. NR KOLEJNY
    ZDARZENIE

    Powrót Colina do zdrowia.

    Spotkanie Mary z Dickiem

    Rozmowa Mary z wujem. Prośba o kawałek ziemi.

    Pierwsza wyprawa Colina do ogrodu.

    Pobyt Mary w Indiach.

    Wskazanie drogi do ogrodu przez gila (rudzika).

    Poznanie Marty.

    Wcześniejszy powrót pana Cravena z podróży.

    Spotkanie Mary ze starym ogrodnikiem Benem.

    Przyjazd Mary do Anglii.

    Poznanie Colina.

    Znalezienie klucza do ogrodu.

    Wędrówka Mary po korytarzach ogromnego domu.

    Porządkowanie ogrodu przez dzieci.

    Odkrycie tajemnicy Colina, Mary i Dicka przez Bena

  3. Odpowiedz na pytania jednym wyrazem:

    • Jak nazywał się gawron Dicka ? ______________________________________________

    • Na jakim instrumencie grywał Dick ? __________________________________________

    • Jak miała na imię hinduska służąca Mary ? ______________________________________

    • Jak miał na imię kuzyn Mary ? _______________________________________________

    • Jakie były ulubione kwiaty pani Craven ? ______________________________________
  4. O kim mowa ? (Tam gdzie to możliwe, podaj imię i nazwisko bohatera)

    • Wie wszystko o wszystkim co rośnie i żyje na wrzosowisku. Najuczciwszy, najrzetelniejszy chłopiec w Yorkshire. ______________________________________________________________________
    • Prosta wiejska dziewczyna, wychowana w chacie wśród wrzosowisk wraz z liczną gromadką rodzeństwa. Gaduła. ______________________________________________________________________

    • Dość niezwykła stanowcza osóbka. Nie miała na własność nigdy żadnego ulubionego zwierzątka, a zawsze mieć je pragnęła. Nie przywykła prosić starszych o pozwolenie lub radę. ______________________________________________________________________

    • Rodem z Yorkshire. Stary zatwardziały uparciuch nie wierzący w żadne "czary". Powiedział o sobie, że nie jest urodziwy, zawsze skwaszony i nieprzyjemny. ______________________________________________________________________

    • Jakby cały świat został stworzony tylko dla niego. Płakał ze złości, nie z cierpienia. Gdy nowe, dobre i piękne myśli i wrażenia poczęły brać górę nad dawnymi, zaczęło w niego wstępować nowe życie. ______________________________________________________________________

    Podkreśl prawidłową odpowiedź.

  5. W jakim kraju urodziła się Mary ?
    • w Argentynie
    • w Chinach
    • w Indiach
    • w Polsce
  6. Co się stało z rodzicami Mary ?
    • Zginęli w wypadku
    • Zmarli w wyniku cholery
    • Wyjechali do Polski
    • Zostali w Indiach
  7. Jak miała na imię służąca Mary w Anglii ?
    • Zosia
    • Marta
    • Maryla
    • Magda
  8. Gdzie znajdował się klucz do tajemniczego ogrodu ?
    • był w szufladzie pokoju Mary
    • w kuchni
    • w spodniach wuja
    • był zakopany
  9. Kto kupił Mary narzędzia ogrodnicze ?
    • Wuj
    • Marta
    • Matka Dicka
    • Dick
  10. Gdzie znalazła klucz do ogrodu ?
    • w różach
    • na grządce
    • w furtce
    • na drzewie
  11. Jakich kwiatów było najwięcej w ogrodzie ?
    • Tulipanów
    • Róż
    • Stokrotek
    • Narcyzów
  12. Kto napisał list do ojca Colina ?
    • Dick
    • Marta
    • Pielęgniarka
    • Matka Dicka
  13. Co uszczęśliwiło ojca Colina ?
    • Prezent od Matki Dicka
    • Widok zdrowego syna
    • Nowy samochód
    • Widok pięknego ogrodu
  14. W jakiej miejscowości zamieszkała Mary po śmierci rodziców ?
    • Misselthwaite
    • Londyn
    • Gdzieś w Indiach
    • Yorkshire
  15. Opowiedz o tym, w jaki sposób Mary dostała się do tajemniczego ogrodu i w jaki sposób spędziła w nim pierwszy dzień. ( wypracowanie powinno zajmować przynajmniej 15 linii) ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________
    ____________________________________________________________________________

Test z lektury opowieści z narnii lew,czarownica i stara szafa

1.      Ile dzieci występowało w tej lekturze?
a)     dwoje
b)     jedno
c)      czworo
d)     pięcioro

2.      Kto odnalazł drzwi do Innego świata?
a)     profesor
b)     faun
c)      Łucja
d)     Edmund
3.      Gdzie znajdowały się te drzwi?
a)     w altance
b)     w tajemniczym ogrodzie
c)      w starej szafie
d)     w pokoju Zuzanny
4.      Jak nazywał się ten Inny Świat?
a)     Kalormen
b)     Taszban
c)      Narnia
d)     Kraj za Morzami
5.      Kogo spotkała  Łucja pierwszego  w tym  drugim świecie?
a)     borsuka
b)     drozda
c)      fauna Tumnusa
d)     wilka
6.      Kto spowodował wieczną zimę w tym świecie?
a)     Turnus
b)     okropny karzeł
c)      Biała czarownica
d)     dzieci
7.      Jak nazywano dziewczynki i chłopców w wyżej wymienionym świecie?
a)     Synowie Ewy , Córki Adama
b)     Synowie Adama, Córki Anny
c)      Ludzkie Dzieci
d)     Córki Ewy, Synowie Adama
8.      Kogo najbardziej się bała Biała Czarownica?
a)     Piotra Wielkiego
b)     Aslana
c)      olbrzymów
d)     centaurów
9.      Jak miała na imię samozwańcza królowa Narnii?
a)     Biała Czarownica
b)     Cesarzowa Samotnych Wysp
c)      Jadis
d)     Kasztelanka na Ker-Paravelu
10.  Kto był kapitanem  Tajnej Policji?
a)     olbrzym
b)     bóbr
c)      wilk
d)     karzeł
11.  Kim był Aslan?
a)                              zwykłym zwierzęciem
b)                              Królem, Panem puszczy
c)                               Mówiącym orłem
d)                              Przerażającym olbrzymem
12.  Czym zaczarowała czarownica Edmunda?
a)     lodami
b)     ptasim mleczkiem
c)     pięknymi ubraniami
d)    jazdą saniami
13.  Co dostał Piotr od świętego Mikołaja?
a)     łuk ze strzałami
b)     miecz i tarczę
c)      dużo zabawek
d)     róg z kości słoniowej

14.  Kto zniszczył wieczną zimę?
a)     zaczarowane krokusy
b)     faun
c)      Aslan
d)     dzieci

15.  Kogo zabił Piotr broniąc Łucji i Zuzanny?
a)     sępa
b)     Maugrima
c)      węża
d)     olbrzyma

16.  Gdzie zabito Aslana?
a)     w rzece
b)     na wzgórzu
c)      na Kamiennym Stole
d)     spalono go na stosie
17.  Co się stało z posągami w pałacu Białej Czarownicy?
a)     popękały ze starości
b)     ożyły
c)      znikły na zawsze
d)     zostały wrzucone do przepaści
18.  Kto uleczył rany Edmunda?
a)     oddech Aslana
b)     drogocenny likwor Łucji
c)      czarodziejska maść
d)     różdżka czarownicy
19.  Co się stało z czarownicą?
a)     uciekła za granicę
b)     zasiadła ponownie na tronie jako prawowita władczyni
c)      Aslan ją pokonał
d)     Zabił ją król Piotr

20.  Kogo usiłowali złapać królowie Narnii?
a)     krwiożercze bestie
b)     parę orłów
c)      feniksa
d)     Białego Jelenia
Odpowiedzi:
1c, 2c,3c,4c, 5c, 6c, 7d, 8b, 9c, 10c, 11b, 12b, 13b, 14c, 15b, 16c, 17b, 18b, 19c, 20d