środa, 14 listopada 2012

Test z lektury Chłopcy z placu broni

SPRAWDZIAN ZE ZNAJOMOŚCI LEKTURY „CHŁOPCY Z PLACU BRONI”

TEST NR 1

  1. Gdzie rozgrywa się akcja powieści „ Chłopcy z Placu Broni”?
a)      w Pradze
b)     w Polsce
c)      w Budapeszcie

  1. O jakiej porze roku rozpoczyna się akcja utworu?
a)      późną wiosną – w maju
b)     wczesną wiosną – w marcu
c)      latem – w lipcu

  1. Który z bohaterów powieści był najmniejszym uczniem w klasie?
A) Weiss
b)     Nemeczek
c)      Czele

  1. Pod jakim dowództwem byli chłopcy z Placu Broni?
A )Barabasz
b) Gereb
c) Janosz Boka

  1. Pod jakim dowództwem byli chłopcu z Ogrodu Botanicznego?
a)     Feri Acza
b)     Wendauer
c)      Bracia Pastorowi

  1. Kto rozwiązał Związek Zbieraczy Kitu?
a)      rodzice
b)     nauczyciele
c)      Profesor Rac

  1. Z jakiego powodu zachorował Nemeczek?
a)      dwa razy przymusowo kąpał się w zimnej wodzie
d)     dwa razy poszedł na spotkanie z czerwonoskórymi w mokrych butach
e)      dwa razy poszedł do szkoły z mokra głową

  1. Kto był przy umierającym Nemeczku?
f)       Gereb i matka
g)     Czele i Boka
h)     Boka i matka

            1. Z jakiego stopnia awansował Ernest?
a)      z porucznika
b)     z chorążego
c)      z szeregowca

10.   Do jakiego gatunku literackiego należy lektura „Chłopcy z Placu Broni”?
a)      dramat
b)      liryka
c)      epika


KLUCZ ODPOWIEDZI TESTU NR 1

1 – C
2 – B
3 –B
4 – C
5 – A
6 – C
7 – A
8 – C
9 – C
10 - C





TEST NR 2


  1. Gdzie rozgrywa się akcja utworu ?
o        w Warszawie
o        w Budapeszcie
o        w Bukareszcie

  1. Kiedy rozgrywa się akcja powieści ?
o        w XVIII w.
o        na początku XX w.
o        pod koniec XIX w.

  1. O jakiej porze roku rozpoczyna się akcja powieści ?
o        w lecie
o        na wiosnę
o        jesienią

  1. Jaki stopień wojskowy miał Ernest Nemeczek ?
o        podporucznik
o        szeregowiec
o        kapral

  1. Kim był Słowak ?
o        właścicielem Placu Broni
o        dozorcą
o        ulicznym sprzedawcą

  1. Kto był dowódcą chłopców z Placu Broni ?
o        Gereb
o        Boka
o        Feri Acz

  1. Jak wabił się pies dozorcy tartaku ?
o        Herkules
o        Hektor
o        Reks

  1. W jakich kolorach była chorągiewka chłopców z Placu Broni ?
o        czerwono-biała
o        czerwono-niebieska
o        czerwono-zielona

  1. Jaki związek założyli chłopcy z Placu Broni ?
o        Związek Przeżuwaczy Kitu
o        Związek Zbieraczy Kitu
o        Związek Kolekcjonerów Kitu

  1. W jakim celu Boka, Nemeczek i Czonakosz zakradli się do Ogrodu Botanicznego ?
o        zabrać broń Czerwonoskórych
o        odebrać chorągiewkę zabraną przez Feriego Acza
o        zostawić kartkę z napisem: „Tu byli chłopcy z Placu Broni”

  1. Ile razy Nemeczek skąpał się w zimnej wodzie ?
o        jeden raz
o        trzykrotnie
o        czterokrotnie

  1. Czym chciał przekupić Gereb dozorcę Placu Broni ?
o        tytoniem
o        papierosami
o        cygarami

  1. Komu Czerwonoskórzy oddali honory wojskowe w Ogrodzie Botanicznym ?
o        Boce
o        Nemeczkowi
o        Feriemu Aczowi

  1. W jaki sposób Feri Acz ukarał braci Pastorów za odebranie kulek Nemeczkowi i jego kolegom ?
o        musieli wejść do wody po szyję
o        musieli przeprosić chłopców
o        musieli oddać chłopcom kulki

  1. Co znajdowało się z tyłu Placu Broni ?
o        rzeźnia
o        tartak
o        schronisko dla zwierząt

  1. Co to są fortece na Placu Broni ?
o        sągi drewna
o        rowy wykopane przez Słowaka
o        sterty piachu przywiezionego na budowę domu

  1. Jak Janosz Boka postąpił ze zdrajcą Gerebem ?
o        przebaczył mu i przyjął do swojej armii
o        poskarżył się jego ojcu
o        kazał mu wracać do Czerwonoskórych

  1. Kto uznał Nemeczka za zdrajcę ?
o        Chłopcy z Placu Broni
o        Związek Zbieraczy Kitu
o        Czerwonoskórzy

  1. Parlamentariusze to:
o        wysłannicy upoważnieni do doręczenia nieprzyjacielowi pisma
o        szpiedzy śledzący poczynania wroga
o        doradcy dowódcy

  1. Na czas wojny Boka nadał sobie tytuł:
o        generała
o        kapitana
o        przewodniczącego

  1. Podczas wojny o Plac Broni dopuszczalne były trzy sposoby walki:
o        bomby z piasku, boks, szermierka na dzidy
o        szermierka na dzidy, toporki, bomby z piasku
o        zapasy, szermierka na dzidy, bomby z piasku

  1. Gdzie chłopcy zamykali pokonanych Czerwonoskórych ?
o        w ruinach zamku w Ogrodzie Botanicznym
o        w budce dozorcy
o        w wozowni

  1. Kto pokonał Feriego Acza ?
o        Boka
o        Nemeczek
o        Gereb

  1. Jaki stopień wojskowy otrzymał Nemeczek po zwycięstwie ?
o        kapitana
o        porucznika
o        podporucznika

  1. Kto czuwał późnym wieczorem pod domem chorego Nemeczka ?
o        Boka i Gereb
o        Boka i Feri Acz
o        Feri Acz i Gereb

  1. Kim był ojciec Nemeczka ?
o        szewcem
o        szklarzem
o        krawcem

  1. Co zbudowano na Placu Broni ?
o        tartak
o        fabrykę tytoniu
o        kamienicę
...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz